1. Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγκυροβολήσουμε
α. Βάθος, είδος και μορφολογία βυθού.
β. Πόσο χρονικό διάστημα προγραμματίζουμε να μείνουμε.
γ. Προγνωστικά καιρού για το διάστημα που θα μείνουμε.
δ. Αν υπάρχουν κάποια τοπικά φαινόμενα (διεύθυνση, ένταση, κυματισμός κλπ στοιχεία που θα μάθουμε από ψαράδες κι όχι π.χ. απ' το φούρναρη).
ε. Τα φυσικά (και μη) εμπόδια που υπάρχουν τριγύρω (στεριά, ρηχάδες, αλυσίδες/καλώδια στον πυθμένα, ρεμέτζα, δίαυλος, τυχόν παλίρροια κλπ).

 

2. Αγκυροβολώντας στο λιμάνι
Αποφεύγουμε την πλαγιοδέτηση σεβόμενοι τους υπόλοιπους.
Στα φουσκωτά η πιο ασφαλής πρόσδεση είναι: πρυμιά άγκυρα και η πλώρη δεμένη στον ντόκο.
Προσεγγίζουμε, με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα, το σημείο που θα φουντάρουμε (ποντίσουμε) την άγκυρα. Η απόσταση αυτού του σημείου απ' τον ντόκο εξαρτάται απ' το απαιτούμενο έκταμα και κυρίως απ' τη μορφολογία του βυθού, το βάθος και το μήκος του φουσκωτού μας. Λεπτομέρειες παρακάτω στη σχετική παράγραφο.
Ποντίζουμε την άγκυρα (δεν φουντάρουμε όλη την αλυσίδα χύμα με τον κουβά) και κάνουμε αργές διακοπτόμενες κινήσεις προς τον ντόκο αφήνοντας σιγά-σιγά αλυσίδα/σχοινί.
Δοκιμάζουμε την άγκυρα χωρίς όμως να την ξεσύρουμε κι όταν φτάσουμε στον ντόκο δένουμε την πλώρη.
Αν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το κατά πόσο έχει πιάσει η άγκυρα μαζεύουμε αγκυρόσχοινο/αλυσίδα και άγκυρα και επαναλαμβάνουμε (δεν είναι ντροπή!) την κίνηση.

 

3. Αγκυροβολώντας σε όρμο
Φέρνουμε το σκάφος κόντρα στον αέρα ή προς την κατεύθυνση που τελικά θέλουμε να είναι και φουντάρουμε την πλωριά άγκυρα.
Περιμένουμε να πατήσει στον βυθό η άγκυρα και μετά κάνουμε μια στιγμιαία κίνηση ανάποδα έτσι ώστε να αρχίσει να πατάει και η αλυσίδα προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Συνεχίζουμε την κίνηση προς τα πίσω με διακοπτόμενες αργές κινήσεις αφήνοντας συνεχώς αλυσίδα/σχοινί. Αν φυσάει αφήνουμε τον αέρα να κινήσει το σκάφος προς τα πίσω. Παρακολουθούμε με υπομονή την πλώρη του σκάφους να γυρίζει προς τον καιρό, δείγμα ότι η άγκυρα δουλεύει.
Πριν φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο δοκιμάζουμε την άγκυρα, ασφαλίζουμε δηλαδή το σχοινί σε ένα κοτσανέλο της πλώρης και κάνουμε ανάποδα σιγά-σιγά έτσι ώστε να επιτρέψουμε στην άγκυρα να πιάσει (αν κάνουμε ανάποδα δυνατά το πιο πιθανό είναι να ξεσύρει).
Αν η άγκυρα ξεσύρει είναι δύσκολο (αν όχι απίθανο) να ξαναπιάσει και θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία.
Ένας τρόπος για να καταλάβουμε εάν έχουμε φουντάρει αρκετή αλυσίδα είναι το σκορτσάρισμα της πλώρης όταν την φέρνει στον (δυνατό) αέρα. Αυτό σημαίνει ότι η αλυσίδα δεν είναι αρκετή και δεν κάνει "ελατήριο", τεντώνει δηλαδή όλη και φτάνει να τραβάει την άγκυρα υπό γωνία με κίνδυνο να την ξεθάψει.

4. Μόνιμο αγκυροβόλιο
Αν πρόκειται για ένα αγκυροβόλιο, σε όρμο, που θα χρησιμοποιούμε για μερικές μέρες τότε αξίζει να προετοιμάσουμε μια πιο μόνιμη κατάσταση. Ανέφερα σε όρμο γιατί στο λιμάνι δεν στήνουμε (αυθαίρετα) ρεμέτζα.
Ο καλύτερος τρόπος είναι ποντίζοντας δύο άγκυρες σε σχήμα V οι οποίες θα σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 140-180 μοιρών (όσο πιο κοντά στις 180 τόσο λιγότερο θα μετακινείται το σκάφος αλλά θα χρειαστούν και μεγαλύτερες άγκυρες/αλυσίδες). Ενώνουμε τις δύο αλυσίδες/άγκυρες με ένα κλειδί κι αυτό σε ένα στριφτάρι. Απ΄το στριφτάρι φεύγει σχοινί το οποίο πάει σε σημαδούρα.
Αν ο χώρος δεν μας επιτρέπει να γυρίζει το σκάφος ή δεν θέλουμε τότε ασφαλίζουμε και την πρύμη με μια τρίτη άγκυρα προς τα ρηχά ή με ένα σχοινί που θα ασφαλίσουμε σε κάποιο στέρεο σημείο στη στεριά (κορμός δέντρου, βράχος κλπ).
Μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμό κινήσεων π.χ. να στήσουμε το ρεμέτζο με μια άγκυρα μόνο και να χρησιμοποιούμε για δεύτερη της πλώρης του σκάφους.
Αυτό απαιτεί κάποιες παραπάνω ικανότητες χειρισμού του σκάφους τις οποίες μπορούμε εύκολα να εξασκήσουμε.

5. Πόση αλυσίδα/σχοινί πρέπει να φουντάρω;
(έκταμα)
Έκταμα είναι το ολικό μήκος καδένας/αγκυρόσχοινου που έχει ποντιστεί μέχρι το όκιο (δέστρα) ή μέχρι το ράουλο του εργάτη.
Ένας εμπειρικός τρόπος είναι ότι το έκταμα πρέπει να είναι το λιγότερο 5πλάσιο του βάθους του νερού που φουντάρουμε (κανονικά ο λόγος εκτάματος είναι προς το συνολικό ύψος α)του βάθους νερού + β)του ύψους απ' την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το όκιο).Μπορεί να αυξηθεί και σε 7:1 ή και παραπάνω εξαρτώμενο απ' το είδος του βυθού, τον κυματισμό, τον αέρα, το είδος της άγκυρας σε σχέση με το βυθό που φουντάρουμε κ.α.

Συμβουλή: αν δεν μας παίρνει ο χώρος να φουντάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται μπορούμε να δέσουμε ένα έξτρα βάρος στην καδένα (κοντά στο όκιο) έτσι ώστε να μην ανασηκώνεται εύκολα η αλυσίδα. Ουσιαστικά προσθέτουμε το βάρος της καδένας που δεν μπορούμε να φουντάρουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να "δέσουμε" μια επιπλέον άγκυρα με αλυσίδα σε σειρά, μπροστά απ' την κύρια αλλά βέβαια αυτό είναι εφικτό σε πιο μόνιμα αγκυροβόλια.6. Ξεσέρνει;
Πως καταλαβαίνουμε ότι δεν ξεσέρνει η άγκυρα;
Βάζουμε δυο σταθερά σημεία και ελέγχουμε αν το σκάφος μας μετακινείται.
Παρατηρούμε αν η πλώρη μας κρατιέται προς τον καιρό και απλά το σκάφος μας γυρίζει δεξιά-αριστερά.
Αν το σκάφος μας μένει με το πλάι στον καιρό τότε σίγουρα ξεσέρνει!

 

7. Απαιτούμενο βάρος άγκυρας


  Βασικά Εφόδια
 • Ατομικά σωσίβια όσα ο αριθμός των αναγραφομένων ατόμων στην άδεια προσαυξημένος κατά 10%
 •  Ένα κυκλικό σωσίβιο με σχοινί 15 μ.
 •  Τρία βεγγαλικά χεριού και ένα καπνογόνο
 • Ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ με δυνατότητα λειτουργίας καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στο σκάφος και ένα κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία ή τροφοδοτικό ή VHF χειρός ναυτικού τύπου ή σταθερό VHF ναυτικού τύπου
 • Φώτα ναυσιπλοΐας, εφόσον κινούνται μετά τη δύση του ήλιου σύμφωνα με τον κανονισμό (πράσινο, κόκκινο, περίβλεπτος)
 • Ένας ανοξείδωτος σουγιάς
 • Ένας φακός στεγανός, με εφεδρικές μπαταρίες
 • Ένα σχοινί ρυμούλκησης μήκους τουλάχιστον 20 μ.
 • Μια άγκυρα με σχοινί και ανάλογη αλυσίδα. Μια πλωτή άγκυρα
 • Ένα ζευγάρι κουπιά
 • Ένα φαρμακείο με το απαραίτητο υλικό για τις πρώτες βοήθειες
 • Ένα πυροσβεστήρα CO2
 • Ένα κουβά ή χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία

Περιορισμοί στους πλόες από την πλησιέστερη ακτή.

Τα φουσκωτά σκάφη μπορούν να απομακρύνονται από την πλησιέστερη ακτή μέχρι:

 • 3 ν.μ. αν διαθέτουν μόνο τα βασικά εφόδια
 • 6 ν.μ. εφόσον διαθέτουν, επιπλέον των βασικών εφοδίων, δεύτερο κυκλικό σωσίβιο με σχοινί 15 μ., ή πνευστή σχεδία ή πλευστική συσκευή.
 • 10 ν.μ. εφόσον διαθέτουν, επιπλέον των βασικών εφοδίων, δεύτερο κυκλικό σωσίβιο με σχοινί 15 μ. και πνευστή σχεδία ή πλευστική συσκευή για το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβαινόντων.
 • χωρίς τοπικούς περιορισμούς εφόσον διαθέτουν, επιπλέον των βασικών εφοδίων, δεύτερο κυκλικό σωσίβιο με σχοινί 15 μ., πνευστή σχεδία ή πλευστική συσκευή για το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβαινόντων, εφεδρική κοινή άγκυρα, εφεδρικό μέσον πρόωσης (μηχανή) και σφυρίχτρα (κόρνα).

Για όλα τα εφόδια ο ιδιοκτήτης υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι τα διαθέτει και βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν είναι υποχρεωμένος, εκτός της εφεδρικής μηχανής και του VHF, να προσκομίσει στις Λιμενικές Αρχές τιμολόγια ή αποδείξεις αγοράς.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

1. Όλα τα  σωσίβια ο αριθμός των οποίων καθορίζεται βάση του αριθμού αδείας επιβαινόντων, θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στο σκάφος έστω και εάν σε δεδομένη στιγμή στο σκάφος επιβαίνουν άτομα αριθμητικά λιγότερα από το ανώτατο επιτρεπτό.

2. Στο σκάφος θα πρέπει να βρίσκονται πάντα όλα τα εφόδια που καθορίζονται από την άδεια του σύμφωνα με την δυνατότητα του απομάκρυνσης από την πλησιέστερη ακτή έστω και εάν πλέει σε απόσταση μικρότερη από αυτής της αδείας.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΚΑΦΟΥΣ

Το φαρμακείο ή κουτί πρώτων βοηθειών, θα πρέπει να φροντίζουμε να βρίσκεται σε μέρος καλά προφυλαγμένο από την υγρασία, την σκόνη, τον ήλιο και τις αναθυμιάσεις.
Επίσης να είναι άμεσα προσβάσιμο και βέβαια να φροντίζουμε το περιεχόμενό του να μην έχει υπερβεί τις ημερομηνίες λήξης.
Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι να ανανεώνουμε το φαρμακείο λίγο πριν την έναρξη των καλοκαιρινών μας εξορμήσεων.

Ενδεικτικά το φαρμακείο θα πρέπει να περιέχει:

 • Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
 • Αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα
 • Ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση
 • Βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα
 • Οινόπνευμα για την απολύμανση αντικειμένων
 • Θερμόμετρο, αντιπυρετικό, παυσίπονο
 • Αλοιφή, σπρέι ή στικ αμμωνίας για τα τσιμπήματα
 • Εντομοαπωθητικό
 • Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες
 • Ένεση κορτιζόνης
 • Windfinder: Πρόγνωση Έντασης Ανέμων και Ύψους Κυματισμού
 • Weather Online: Πρόγνωση Έντασης Ανέμων για Ευρώπη και Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο
 • Wind Guru: Πρόγνωση Έντασης

Επικοινωνία

SEAFIGHTER RIB - Καραμιχάλης Πέτρος
5ο χλμ Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου,
ΤΚ 19400 Κορωπί

Email : info@seafighter-rib.gr
Tηλ. : 6944 65 50 76, 210 89 72 720

Χάρτης

Εκτύπωση